Koffie stress verhogend of toch niet?

Gepubliceerd op 13 juni 2024 om 09:00

Het advies om koffie te drinken om zo stress te verminderen horen we niet vaak, maar koffiedrinkers onder ons weten dat het wel kan helpen om je even op scherp te zetten. Zeker als je het druk hebt en zo je focus wilt zetten op datgeen dat echt belangrijk is. Stress in verband met werkdruk kan worden omgezet in focus!

 

Volgens een studie die in Portugal, de US en Brazilië zijn gedaan zijn er een paar bijzondere resultaten naar voren gekomen. Ze hebben muizen koffie of water laten drinken en hebben stressvolle acties uitgevoerd, zoals koude baden en het verplaatsen van hun kooi.

 

  • De ‘water’ groep reageerde hulpeloos en hadden een slechter geheugen.
  • De ‘koffie’ groep reageerde veel alerter en paste zich makkelijker aan.

 

Wat exact de oorzaak was, konden de wetenschappers niet zeggen. Maar dat de cafeïne een rol speelde, was wel het vermoeden.

Deze studie gaf ook aan dat het effect van cafeïne ook goed is voor je humeur en het risico op een depressie verminderd.

In een andere studie kwam naar voren dat koffie de chemie van de hersenen beïnvloedt om je zo alert te houden. Dat kan effect hebben op neurotransmitters in jouw lichaam om zo de symptomen van stress en stress gerelateerde ziekten te bestrijden. Goed toch?

 

Waar komt dat dan door?

 

Koffie kan je op verschillende manieren helpen:

  • Koffie laat je bloed sneller stromen en stimuleert je spieren.
  • Zo’n kopje koffie na het eten, helpt je spijsvertering te versnellen.
  • Het helpt je wakker en alert te blijven (daarom kunnen sommige mensen beter ’s avonds geen koffie drinken).

 

Koffie en angst?

 

Het effect van koffie op angst, een vorm van stress, kan tweeledig zijn en heel persoonlijk. Voor de een kan het juist heel goed helpen, terwijl de ander de koffie juist moet laten staan. Oftewel luister naar je lichaam!

Het komt doordat de cafeïne je hersenen helpt om dopamine af te geven in de prefrontale cortex (ja moeilijke term), het hersengebied dat belangrijk is voor de stemmingsregulatie. Zodat je angst sterker of juist zwakker wordt.
Het kan ook zijn dat de vrijgekomen dopamine naar je amygdala gaat, om je te helpen de angst te reguleren. In principe is dopamine het stofje dat je gelukkiger, gemotiveerder en geliefd laat voelen.