Het groeien van koffiebonen
De eerste stap in het proces van koffie maken is het groeien van de koffieplanten en bijbehorende koffiebonen. Een koffieplant moet vier jaar groeien voordat de eerste koffiebes tevoorschijn komt. Koffiebessen moeten nog ongeveer 8 maanden rijpen voordat ze geplukt kunnen worden. Maar als de koffiebes eenmaal rijp is, heb je twee voor de prijs van een. In een koffiebes zit namelijk twee koffiebonen! Koffiebonen zijn dus zaden van de koffiebes.
Koffiebonen plukken
Als de bessen eenmaal in bloei staan zijn ze klaar voor stap 2. Bij deze stap worden de koffiebonen geplukt. De koffiebessen worden met de hand of met een machine geplukt. Ze kunnen pas geplukt worden als ze rood zijn. Er wordt dus goed opgelet of een bes wel rood is. Zo nee, dan kan hij nog even blijven hangen.
Wist je dat koffieplanten wel 18 meter hoog kunnen worden? Dit zou natuurlijk niet handig zijn voor het plukken, dus op koffieplantages worden ze teruggesnoeid tot 2 meter. Dat scheelt veel gedoe met hoge ladders.
Verwerking van de koffiebessen
De volgende stap is het verwerken van de koffiebessen. Er zijn twee methodes waarin koffie verwerkt wordt. De soort methode heeft veel invloed op de smaak van de koffie.
De natte methode
Bij deze methode worden de koffiebessen in een waterbad gedaan. Hierdoor drijven onrijpe bessen naar boven. Om de schil van de bonen af te halen gaan de bonen in een machine. Terwijl ze in deze machine zitten wordt er veel water toegevoegd om de schil er af te spoelen. Hierna worden de koffiebonen samen met de schil gefermenteerd in water. Door het fermenteren verdwijnen de pulp restanten en het kleverige laagje dat op de bonen zit. Ze blijven een of twee dagen in het water zodat de schil zijn aroma’s kan afgeven aan het water en dus ook aan de koffieboon.
Deze methode vraagt veel expertise en veel water. Maar de smaak die het oplevert is het zeker waard. Als je graag koffie wil drinken met een fruitige smaak moet je voor deze gewassen koffie gaan.
De droge methode
De koffie die wordt gemaakt met de droge methode wordt ook wel natuurlijke koffie genoemd. Deze methode is de klassieke aanpak en heeft geen grote hoeveelheid aan water nodig. De koffiebessen worden eerst gezeefd. Hierbij worden takjes, stenen en andere onnodige onderdelen verwijderd. Hierna gaan de koffiebonen een tijdje ´zonnen´. Ze liggen dan wel 2 tot 3 weken achter elkaar in de volle zon! Ze blijven de hele tijd omhuld door vruchtvlees. Door dit vruchtvlees nemen ze goed de zoetheid van de koffiebes op. Dus wil je koffie met body? Ga dan voor ongewassen koffie. En maak je geen zorgen, de schil wordt natuurlijk wel verwijderd voordat de koffie in de schappen ligt.
Het sorteerproces
Voordat de koffiebonen vervoerd worden naar verschillende landen, worden ze gesorteerd. Er wordt een strenge kwaliteitscontrole gedaan. Ze worden steekproefsgewijs uit verschillende zakken gehaald en daarna geroosterd, gemalen en gebrouwen. Er wordt ook nog bepaald wat de kwaliteit en prijs van de koffie is. Dit wordt gedaan door te kijken naar het gewicht, de grootte en de kleurverschillen van de bonen.
Koffiebonen branden
We zijn er bijna, de koffie is bijna klaar om in jouw kopje te belanden en je weet bijna helemaal hoe koffie wordt gemaakt! Maar eerst moeten de bonen nog gebrand worden. Voordat de bonen worden gebrand hebben ze nog een groene kleur. Door koffie branden te ontstaat de typische bruine kleur die wij allemaal kennen. Dit branden wordt in een speciale oven gedaan. Het branden blijft doorgaan tot de bonen de bekende bruine kleur hebben. Na het branden moeten de bonen direct afgekoeld worden. Als dit niet wordt gedaan zullen ze doorgaren en hun kwaliteit verliezen.